SlipBey
SlipBey
SlipBey
26.05.2022 - 17:04

En İyi Öğrenme Teknikleri

Bir bilgiyi rahat bir şekilde öğrenmemiz gerekir ve bunu gerçekten de isteriz. Peki ya bu bilgileri gerçekten kalıcı ve çok kolay bir şekilde nasıl öğrenebiliriz? Önemli olan bir bilgiyi kalıcı olarak nasıl kolayca öğrenebilirsiniz bugün ki yazımızın amacı bu.

Öğrenmenin 3 farklı türü vardır, bu türler;
-> İşitsel Öğrenme
-> Görsel Öğrenme
-> Kinestetik Öğrenme

İşitsel Öğrenme:

Bir şeyleri dinleyerek, sözel olarak tartışarak, iletişim kurarak öğrenebileceğiniz bir öğrenme türüdür. Ders kayıtları, videolar, müzikler, seminerler gibi sesli olarak bir şeyleri öğrendiğiniz yöntemdir.

  • Kendi kendine konuşarak o konuyu tekrar edebilir ve bu sayede akılda yer ettirebilirsiniz.
  • Arkadaşlarla o konu hakkında konuşabilir bu sayede yine hafızada yer edinebilir.
Görsel Öğrenme:

Okuyarak, çizim yaparak, görerek öğrenebileceğiniz bir öğrenme türüdür. Resimler, renkli kağıtlar, şablonlar ve görseller yardımıyla bir şeyler öğrendiğiniz bir yöntemdir.

  • Önemli olan bilgileri alıp işinize yarayacakları renkli bir kalemle çizerek bunları okurken daha çok akılda kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Görsel bir şema kullanarak yine aklınızda kalmasını sağlayabilirsiniz.
Kinestetik (Dokunsal) Öğrenme:

Uygulayarak, bizzat kendinizin dahil olduğu öğrenme türüdür. Deneyler, uygulamalar gibi şeyler yardımızla öğrendiğiniz yöntemdir.

  • İmkanınızın el verdiği kadar deney yaparak akılda kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bu şeyle alakalı bir maket (3D ağaç figürü gibi) hazırlayarak akılda kalmasını sağlayabilirsiniz.
En çok kullanılan öğrenme yöntemleri:
  1. Vurgulama
  2. Anahtar kelime
  3. Pratiğe dökme
  4. Özet Çıkarma
1-Vurgulama:

Vurgulama tekniği ile bir konuda geçen önemli yerleri renkli bir kalemle işaretlemek veya altını çizmek, o konu tekrarında özellike renkli olan kısmın daha çok akılda kalmasını sağlıyor.

2-Anahtar Kelime:

Önemli kavram kelimeleri ve anlamlarını bir kağıda yazarak bunları tekrar etmek ve daha sonra bu kelimeleri ezberlemek olarak geçen bir yöntemdir. Bu sayede kelimeleri ezberleyince anlamlarını da hatırlamanız daha kolay olacaktır.

3-Pratiğe Dökme:

İşi teorikte öğrenip daha sonra bunları pratiğe dökmektir.

4-Özet Çıkarma:

En çok kullanılan yöntemdir. Hatta kopyanın etkili olmasınında asıl sebebidir. Uzun bir konunun kısa bir şekilde özetlenerek bunun ister okunması ister yazınması halinde akılda kalma şeklidir.

Buraya kadar yazanların hepsi bilindik ve zaten kullanıldık yöntemlerdir. Fakat psikolojik olarakta öğrenme yöntemlerimiz mevcuttur.

1-Dinlerken odak değiştirme:

Bu taktik çok yanlış anlaşılabiliyor fakat bir şeyi öğrenirken onu kılıcı kılmak bir olay örgüsüne bağlamaktır.
Mesela arkada konu anlatımı dinlerken oyun oynarsanız siz odağınızı oyuna verirsiniz fakat bu verimi arttırmak yerine tam aksine verimi düşürür. Ancak siz o sırada konu anlatımını dinliyorken ekrana hiç bakmadan o konuyla ilgili bir resim çizmek, bir yazı yazmak gibi şeyler bu öğrenmeyi pekiştirir ve hafızada daha kalıcı olmasını sağlar.

2-Pekiştirmeye yardımcı olacak kurgular:

Bu olayı özellikle yabancı ülkelerin okullarında çok uygularlar, Türk okullarında da yapan öğretmenler var.
Anlatılan bilginin akılda kalması için bu olayı pekiştirecek bir hikaye veya olay anlatılması, bu olayın her aklınıza geldiğinde bilgininde gelmesine yardımcı olacaktır.
Sizde bir şeyi çalışırken yaşadığınız bir olayı o konuyla bağdaştırırsanız bundan sonra o olay her aklınıza geldiğinde bilgi'de aklınıza gelecek bu yüzden dolayı öğrenmeyi pekiştirmiş olacaksınız.

Evet bugün sizlere kolayca bir bilgiyi nasıl öğrenebiliriniz bundan bahsettim. Sizin bildiğiniz başka yöntemler varsa yazabilirsiniz, iyi günler.

Etiketler:
Canlı PsikolojisiNöroloji/Beyin
Paylaş:

Yazar:

SlipBey

SlipBey

Merhaba, Berkant (SlipBey, Slipy). 7 Yıldır yazılım ile uğraşan bir geliştiriciyim. Genel olarak web tasarım, masaüstü programlama ve mobil uygulama tasarımları ile ilgileniyorum. Teknolojiye meraklı olan insanlarla etkileşimde kalmayı seven bir bireyim.

Discord Durumu

ÇevrimdışıProfil

Yorum Yaz

Geçmiş Yayınlar

Kategoriler (0)