Bir çok kişinin "ya keşke bende senin gibi hiç bir şeyi unutmasam" dediği o kişi iseniz bu yazı tam size göre o zaman.
Bugün ki ele alacağımız hastalık Hipertimezi hastalığıdır, fakat diğer psikolojik hastalıklardan ziyade, Hipertimezi'nin avantajları dezavantajlarından fazladır.
Fakat tedavisi olmayan bir hastalıktır.
Hipertimezi Nedir?
Hipertimezi yani Aşırı Hatırlama hastalığı, kişinin hiç bir şeyi unutmama hastalığıdır.
Bu hastalığa sahip insanlar yaşadıkları hiç bir günü unutmazlar. Geçmişte yaşanan her türlü iyi, kötü olayı her üzüntüyü, mutluluğu, travmayı hatırlamaktır.
Bu hastalığa sahip kişiler, normal insanlara nazaran bir çok şeyi unutmazlar (günlük temel şeyler anlık dalgınlıkla, iş yoğunluğuyla vs. unutulabilir).
Yapılan araştırmalar neticesinde hala daha hipertimezi'nin kaynaklanma nedeni şudur diyememektedir.
Ancak bu hastalardaki beyinlerde Temporal Lob ortantısız bir şekilde büyüyüp genişlemektedir.
O zaman birazda temporal lob'a bakalım;
Temporal Lob Nedir?
"Temporal lob, temporal korteks ya da lobus temporalis beynin yan taraflarında yerleşimli telensefalon bölgesi. İnsan beynindeki 4 beyin lobundan biridir. Konuşma, hafıza ve işitmenin de dahil olduğu birçok görevi bulunmaktadır."
Bu açıklamaya göre temporal lob'da bulunan hafıza merkezi kaynaklı olduğunu düşünebiliriz.
Bu hastalık nasıl anlaşılır? Bir tedavisi bulunuyor mu?
Bu hastalıktan şüphelendiyseniz çok eski zamanları düşünün ve o zaman ki olayları hala net olarak hatırlayabiliyorsanız şüphelenmeniz gerekebilir.
Mesela şuan 30 yaşında bir bireysiniz ve ilkokuldaki ilk gününüzde ne giydiğinizi, kimle oturduğunuzu, öğretmeninizin tepkilerini net bir şekilde hatırlayabiliyorsanız, okuduğunuz kitabın size kattığı o duyguları hala hatırlayabiliyorsanız şüphelenebilirsiniz.
Bu hastalık şuanda fiziksel olarak tespit edilebiliyor. Günümüz MR teknolojisi sayesinde temporal lob'unuzun gelişmesinden dolayı teşhis koyulabiliyor.
Ancak bu hastalığın, bilimsel olarak hiç bir tedavisi bulunmamaktadır.
Hastalığın zararları nelerdir?
Günlük yaşantımızda, fiziksel yaşantımızda ağır bir zararı bulumamaktadır. Fakat travma yaşamış insanlarda maalesef yıpratma yapmaktadır.
Kişi yaşadığı şeyleri unutmuyorken yaşadığı travmayı unutması imkansız hale gelmektedir ve bu da hayat kalitesine doğrudan etki etmektedir.
Bugün ele aldığımız nöropsikolojik ve psikolojik hastalık olan hipertimezi hakkında önemli bilgiler aktarmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir, merak ettiğiniz başka hastalıklar yada konular varsa çekinmeden yazabilirsiniz.
Merhaba, Berkant (SlipBey, Slipy). 7 Yıldır yazılım ile uğraşan bir geliştiriciyim. Genel olarak web tasarım, masaüstü programlama ve mobil uygulama tasarımları ile ilgileniyorum. Teknolojiye meraklı olan insanlarla etkileşimde kalmayı seven bir bireyim.