SlipBey
SlipBey
SlipBey
25.05.2022 - 17:07

Kişilik Nedir? Karakterimiz Nasıl Oluşur?

Karakter yani kişiliğimiz nedir?

"Kişilik, yetenek ve özellikleriyle toplumsal yaşamda etkili olan insanı, kendine özgü ve benzersiz bir varlık olarak dile getiren kavram. Psikolojide ağırlıklı bir yer taşır ve değişik anlayışlara göre farklı biçimlerde tanımlanır."

Psikolojide kişilik:

Psikoloji biliminde kişilik; insanlar için önemli yapı taşları arasında yer almaktadır. Bugüne kadar bir çok psikolog kişiliğin ne olduğu, ne tarz yönleri olduğu gibi şeyleri keşfetmekle uğraşmış ve bununla ilgili bir çok çalışmada bulunmuşlardır.

Kişiliği Oluşturan Bazı Ögeler:

  • Dış Görünüş (Boy, Ten ve göz rengi vs.)
  • Kültürel veya ailevi faktörler
  • Sosyal çevre

Psikoloji tarihine baktığımızda, psikologlar kişilerin kişilikleri hakkında bilgiler edinmek için bu bilgiler doğrultusunda hareket etmişlerdir.

Kişilik ile İlgili Bazı Kavramlar:

Karakter:

İnsanın bulunduğu ve yaşamakta olduğu çevreden aldığı yargı ve ahlak kurallarını kullanış biçimidir. Karakteristik özelliklerimizden bazılarına örnek vermek gerekirse; İki yüzlülük, yalancılık, kincilik, nankörlük gibi şeylerdir.

Yetenekler:

Kişinin belirli bir işi diğer kişilerden daha üst düzeyde yapma durumdur. Yetenek ister gelişmiş ister gelişmemiş olsun, doğuştan gelen bir potansiyel olduğundan ortalamadan daha iyi sonuç gösterebilir. Yetenek aynı zamanda zihinsel yada fiziksel olarak gözükebilir.

Huy (Mizaç):

Kişinin duygusal dengesini ifade eden her türlü özelliktir. Kişinin mutlu, sinirli, üzgün bir hal alması huydur. Ancak kişiler duygularını belirli zamanlarda yaşarlar. (Her bireyin mutlu olmaya, üzülmeye ve sinirlenmeye ihtiyacı vardır bu başka bir yazının konusu) Ancak buradaki durum kişinin devamlı gelen özellikleri mesela o kişinin sürekli huysuz, aksi olması gibi.

Kişilik ile Karakter arasındaki farklar:

  1. Kişilik insanları farklı kılar, karakter kişinin başka kişiler tarafından değerlendirilmesidir.
  2. Kişiliğin büyük çoğunluğu genetiktir ve değiştirilemez, karakter her zaman değişebilir (yaşadığımız çevre, takıldığımız ortam veya kişilere bağlı olarak değişim gösterir).
  3. Kişilik doğuştan gelir, karakter sonradan gelir ve her zaman değişime uğrar.

Bulunduğumuz sosyal çevre, takıldığımız insanlar karakterimizi iyi yada kötü etkileyebilirler, ve takıldığımız insanlara göre karakterimiz şekil almaktadır.

Etiketler:
Canlı PsikolojisiBiyoloji
Paylaş:

Yazar:

SlipBey

SlipBey

Merhaba, Berkant (SlipBey, Slipy). 7 Yıldır yazılım ile uğraşan bir geliştiriciyim. Genel olarak web tasarım, masaüstü programlama ve mobil uygulama tasarımları ile ilgileniyorum. Teknolojiye meraklı olan insanlarla etkileşimde kalmayı seven bir bireyim.

Discord Durumu

ÇevrimdışıProfil

Yorum Yaz

Geçmiş Yayınlar

Kategoriler (0)