SlipBey
SlipBey
SlipBey
12.06.2022 - 20:45

Makyajın Günümüze Kadar Gelen Evrimi

Günümzde hemen hemen çoğu bayanın makyaj yaptığını biliyoruz. Gündelik hayatımızın bir parçası olan bu makyaj neden çıkmıştı ki? Ne zaman çıktımıştı?
Bugün bu soruları cevaplayacağım.

Makyajın kısa tarihi:

Milattan önce 4000'li yıllarda Eski Mısır'da ortaya çıktığı öne sürülmektedir.
İlk çıkan makyaj malzemesi sürme'dir.
Sürmenin Kullanımı: Gözleri ortaya çıkartması, ve göz rahatsızlıklarını koruma amaçlı, zorlu hava koşullarından dolayı, bazı böcekleri vücuttan uzaklaştırmak gibi amaçlarla kullanılınır.

Makyaj malzemeleri ilk kez kurşun ve bakır gibi maddeler üzerinde çalışılırken elde edilen boyaları hem kendi yüzlerine hem de mağara duvarlarını boyayarak bulmuşlardır.

Tabii o zamanlarda doğal yollarla elde edilen renkler kullanıldığı için dışarıdaki tehditlere karşı kamuflaj amacıyla da kullanılmaktadır.

Güzellik kavramından bir yada makyaj malzemeleri vücuttaki yaraların üstünü kapatmak amacıylada kullanılmaktaydı (günümüzde de hala bu yüzden kullananlar var.)

Hangi makyaj malzemeleri ne amaçlarla kullanılmaktadır:

1-Fondöten:

Fondöten doğal malzemelerden elde edilirken kamuflaj maksadıyla kullanılmaktaydı. Ayrıca cilde en yakın tonda olanlar ciltteki yaraları, morlukları kapatmak içinde kullanımı mevcuttur.

2-Rimel:

Rimel sürmeden sonra türeyen bir makyaj malzemesidir. Gözleri daha belirgin kılmak amacıyla kullanılmaktadır.

3-Ruj:

İlk çıktığı dönemlerdeki kullanım amacıyla günümüzdeki amacı aynıdır.
Yani dudağa renk vermesi, dudağı belirginleştirmesi gibi amaçlar.

4-Oje:

Ojenin aslında çıkma amacı, hijyene hiç önem vermeyen "Bayan Ojex" tarafından icat etmiştir. Tırnakları arasına dolan pislikleri kapatmak için toz boyalar kullanarak tırnaklarını boyamıştır fakat istediği sonucu elde edememiştir. Çeşitli şeyler deneyerek istediği sonucu elde edip insanlara tanıtmıştır.

Ayrıca ojenin tırnak üstü şişme, yaralanmaların görünmesini engellemek amacıyla da kullanan kişiler vardır.

Günümüzde ise diğer malzemelerin kullanımı gibi güzel görünmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Evet bugünlük yazımız buraya kadar. Başka böyle merak ettiğiniz konular varsa yine aynı şekilde bana söyleyebilir yada yorumlarda yazabilirsiniz.

Etiketler:
GündelikEvrim/Evrimleşme
Paylaş:

Yazar:

SlipBey

SlipBey

Merhaba, Berkant (SlipBey, Slipy). 7 Yıldır yazılım ile uğraşan bir geliştiriciyim. Genel olarak web tasarım, masaüstü programlama ve mobil uygulama tasarımları ile ilgileniyorum. Teknolojiye meraklı olan insanlarla etkileşimde kalmayı seven bir bireyim.

Discord Durumu

ÇevrimdışıProfil

Yorum Yaz

Geçmiş Yayınlar

Kategoriler (0)