SlipBey
SlipBey
SlipBey
28.05.2022 - 19:42

Megaloman ve Narsist Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Megaloman Nedir?

Megaloman bir psikolojik hastalıktır. Kendini daima üstlerde gören, kendini beğenmiş, kendini en büyük olarak gören, devamlı kendisini övme gibi şeyler yapan bir hastalıktır.

Megaloman kişilerin Özellikleri:

1-Daima kendilerini beğenirler:

Kendilerini daima önemserler ve çok önemli biriymiş gibi düşünmenizi isterler. Onsuz hiç bir şey başaramayacağınızı, onsuz her şeyin kötü olacağını düşünür.

2-Sürekli yarışır, devamlı kendini yükseklerde görür:

Kendisini devamlı üste çıkartmak için devamlı sizin yeteneklerinizi sorgular. Kendisini başkalarının başarılarıyla kıyaslamanız mümkün değildir. Kendileri çok başarılı geri kalan herkes başarısızdır şeklinde bir algıları vardır.

3-Aşırı özgüven ve kibir sahibidirler:

O kadar çok özgüvenlidirler ki her şeyi başarabileceklerine inanırlar ve sanki her şeyi başarmışlar gibi tavır takınırlar.

4-Hatalarından asla ders çıkarmazlar, hep başkalarını suçlarlar:

Yaptıkları hatalardan ders çıkarmak yerine hep başkasını suçlarlar. Hep onun yüzünden olmadı, onun yüzünden başaramadım gibi bahanelerde bulunurlar.

Narsist Nedir?

Narsistlik bir kişilik bozukluğu hastalığıdır. Empatisizlik, benim dediğim olurculuk gibi şeyler yaparlar.

Narsist kişilerin özellikleri:

1-Aşırı kendini beğenmişlik:

Kibir ve gösteriş onların kendini beğenmişliği yanında çok az kalır. Kendilerini benzersiz, özel ve nadide zannederler.

2-Sürekli övgüler, sürekli hayranlık:

Kişiler devamlı olarak övülmezse, alkışlanmazsa, pohpohlanmazsa üstünlüklerinin azaldığını düşünürler ve bu yüzden delirirler. Sürekli üste çıkma çabası, övgülenme arayışı içine girerler.

3-Suçluluk duymama:

Asla suçluluk duymadan empatiden uzaklık gibi şeyler yaparlar. Kişilerin devamlı duygularını sömürürler.

3-En haklı benimcilik:

Kendilerine devamlı ayrıcalık beklerler. Her durumda kendileri haklıdırlar ve bu yüzden daima benimcilik yaparlar.

4-Zulüm, küçümseme, aşağılama:

Kendilerini karşılaştıran, eleştiren kişilere daima saldırma eğilimindedirler. Böyle durumlarda kendilerini direkt savunma ve saldırı moduna geçerler.

Narsistlik ile Megalomanlık arasındaki farklar:
  1. Megalomani, kişinin kendisini büyük görmesi, olağanüstü yetenekleri varmış gibi davranmasıdır. Narsistlik ise kişinin kendine tapması, aşırı ego, kendine aşık olmak ve kendini abartmaktır.
  2. Megalomani psikolojik bir durumdur (hastalık değildir), narsistlik ise büyük bir psikolojik hastalık olan kişilik bozukluğudur.
  3. Megalomani kendini çok beğenirken, narsistler kendini tanrı yerine koydurabilecek kadar ileri gidebiliyorlar.
  4. Megalomaninin tedavisi, kendisinin megalomani olduğuna inanması ile başlar. Narsistlik ise genellikle tedavi edilemeyen bir durumdur. Yüksek kişilik bozukluğu olduğundan dolayı ilaçla tedavi edilemez, uzun süreçli psikoterapi ve klinik psikolog tarafından tedavisi ele alınır.

Her iki hastalık içinde ayrı ayrı bir araştırma yaptım, burada basit bir şekilde bilgiler verdim. İkisinin de ayrı ayrı konuları yakında gelecek.

Etiketler:
Canlı Psikolojisi
Paylaş:

Yazar:

SlipBey

SlipBey

Merhaba, Berkant (SlipBey, Slipy). 7 Yıldır yazılım ile uğraşan bir geliştiriciyim. Genel olarak web tasarım, masaüstü programlama ve mobil uygulama tasarımları ile ilgileniyorum. Teknolojiye meraklı olan insanlarla etkileşimde kalmayı seven bir bireyim.

Discord Durumu

ÇevrimdışıProfil

Yorum Yaz

Geçmiş Yayınlar

Kategoriler (0)