SlipBey
SlipBey
SlipBey
30.05.2022 - 18:53

Overthinking Nedir? Nasıl Baş Edilir?

Overthinking yani türkçeye çevrildiğinde "fazla düşünme" olarak geçer ve bu hastalıkta budur. Overthinking olan hastalar sürekli bir düşünme eylemindedirler.

İhtimallerin üzerine kurulu bir yaşam sürdüğümüzden dolayı gelecekte daha iyi şeyler yapabilmek için geçmişteki şeyleri fazla düşünen bu hastalar boş yere enerjilerini kaybedip kendileri yıpratırlar.

Biraz detay;

Kendinize bir olayın kesinlikle önemli olmadığını söylesenizde bu olay bilinç altınızda devamlı durur ve sürekli bu olay hakkında düşünmeye başlarsınız ve bu sizi zaman içerisinde çok yorup yıpratır.

Sürekli düşünme eğiliminde olduğunuz için bir çok yerde dikkat dağınıklığı'da yaşarsınız.
Bu diğer bir değişle aşırı fazla takmakta olarak değerlendirilebilir. En önemsiz olayları bile devamlı düşündüğünüz için çevrenizde de "çok büyütme", "çok takma" gibi şeyler söylenebilir.

Fakat çevrenizdekiler bunun bir hastalık olduğunu bilmeden böyle söyledikleri için bu sizin ister istemez sinirlerinizi bozabilir. (Maalesef)

Bu hastalık tam olarak nedir?

Psikolojik rahatsızlıklar arasında "Aşırı düşünme" ile ilgili bir hastalık bulunmasa da depresyon, anksiyete, stres bozuklukları gibi hastalıklarla aynı semptomları gibi korunma içgüdülerimizden gelmektedir.

Fakat sürekli bir şeyler üzerine düşünmek yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Overthinking'in Yol Açtığı Bazı Şeyler:

Psikolojik bir hastalık olarak gözükmese de peşinde bir çok artçı bırakır ve bunlar ciddi sorunlardır.

Devamlı bir şeyleri düşünmek; "Stres Bozukluğu, sosyal anksiyete, panik bozukluğu, fobiler ve bağımlılık" gibi bir çok problemi de aynı şekilde beraberinde getiriyor.

Belirtiler;
  • Utandığınız anılarınızı devamlı hatırlamak.
  • İnsanlarla yaptığınız konuşmalar sonrasında; "Keşke şunu söyleseydim", "Keşke bunu yapsaydım" gibi şeyler demeniz.
  • Devamlı düşünce halinden dolayı uykuya dalamamak ve bu yüzden uyku problemleri yaşamak.
  • Birinin size kötü davrandığı veya kalbinizi kırdığı o anı devamlı hatırlamak.
  • İnsanların size söylediği şeylerde mana aramakla zaman kaybetmek.
  • "Ya böyle olsaydı" düşüncesine takmak.
Bu durum ile nasıl başa çıkılır?
  • Zihninizi başka şeylerle oyalayıp odağınızı dağıtmak.
  • Düşünceleri hatırlamakla bırakıp, her şeyi olduğu gibi kabullenmek.
  • Bu durumu bırakmak için bir gün aralığı belirleyin ve her hafta günlük ayırdığınız saati azaltarak ilerleyin. (Mesela bugün başlarsam her gece saat 12-01 arası buna vakit ayıracağım haftaya ile 12-12.30 arası diyerek bu süreyi azaltacağım.)
  • Sevdiğiniz şeyleri yaparak meşgul olun, arkadaşlarınız ile sosyalleşin.

Aslında çok düşünme eylemini hepimiz yapıyor olsakta, bir çok kişinin bu şekilde sorunları olması da "hastalık" olarak değerlendiriliyor. Evet hastalık olarak kabul görmese de değerlendirilme biçimi bir hastalıktır.

Bunun gibi bir çok psikolojik hastalığı sizlere daha detaylı şekilde anlatacağım. Eğer istek hastalıklar varsa yorumlara yazabilirsiniz.

Etiketler:
Canlı PsikolojisiBiyoloji
Paylaş:

Yazar:

SlipBey

SlipBey

Merhaba, Berkant (SlipBey, Slipy). 7 Yıldır yazılım ile uğraşan bir geliştiriciyim. Genel olarak web tasarım, masaüstü programlama ve mobil uygulama tasarımları ile ilgileniyorum. Teknolojiye meraklı olan insanlarla etkileşimde kalmayı seven bir bireyim.

Discord Durumu

ÇevrimdışıProfil

Yorum Yaz

Geçmiş Yayınlar

Kategoriler (0)