SlipBey
SlipBey
SlipBey
24.05.2022 - 19:19

Psikolojiye Göre Renkler

Bir saniye durun ve birazcık etrafınıza bakın, sonra gözlerinizi kapatıp şunu düşünün neden etrafımdaki şeylerin rengi bu şekilde. Evet tarih boyunca insanlar renklerin neden olduğunu neden böyle olduğunu çok sorgulamışlardır. Benimde insan psikolojine merak sarmama sebep olan konu; İşte size insan psikolojisi ve renkler:

Mesela çevre yolundan gitmeyi tercih ettiğinizde etraftaki yeşilin içinizi ferahlattığını hatırlayın bunun sebebine hep doğanın güzelliği deriz fakat doğa neden bize o kadar güzel gelmiştir? Evet buda doğada bulunan renklerle alakalı bir durumdur.

Renklerin aynı zamanda sembolleri de vardır yani anlamına göre temsil ettiğini bazı durumlarda mevcuttur ama ona değinmeden önce; Markaların logolarında kullandıkları renklerinde aslında insan psikolojisiyle alakalı olduğunu illaki bir yerlerde görmüş yada duymuşsunuzdur. Yemek firmalarının sarıyı tercih etme sebebini veya elektronik firmalarının mavi gibi tonlarını seçme eğilimlerinin biraz daha fazla olması gibi.

Renklerin anlamları;

Kırmızı: Canlılığı, enerjiyi ve aksiyonu temsil eder. Pozitif ve güçlü bir renktir.
Siyah: Otoriteyi, resmiyeti temsil eder. Gizemli ve korumacılığa sahip bir renktir.
Gri: Uzlaşmayı, tarafsızlığı, kararsızlığı temsil eder. Siyah tonlarına yaklaştıkça gizemli, beyaz tonlarına yaklaştıkça canlılığı temsil eder.
Turuncu: Sarı ile kırmızı sonucu oluşmuştur. Sıcaklık ve mutluluk yayan bir renktir.
Beyaz: Doğallık, saflık, beyazlık, masumiyet, bütüncüllük gibi şeyleri temsil eder.
Turkuaz: Mutluluk, hayattan zevk alma, samimiyet gibi şeyleri temsil eder. Özellikle psikolojide duygusal dengeyi oluşturan durumları iyileştirmeye yarayan bir renktir.
Mor: Maneviyatı, yüksek idealleri, hayal gücü gibi şeyleri temsil eder. Derin düşüncelerinize dokunmayı başarabilen bir renktir.
Mavi: Güven, sorumluluk, dürüstlük, sadakati temsil etmektedir. Mavi samimi ve sessizdir, dikkat çekmeyi sevmez.
Yeşil: Denge ve uyumu temsil eder. Kalp ve beyin arasındaki uyum ve dengeyi oluşturan ana renktir.
Sarı: Zeka ve aklın rengi olarakta bilinir. Beynin sol lobunu çalıştırmak amacıyla kullanılır. Saflığı ve doğallığı temsil eder.

Evet bazı renklerin mitorolijik anlamına değindim, birde bu renkleri seven insanların karakterleri ilgili araştırmalar var hemen onlara geçelim.

Renklere göre insanların karakterleri:

Mor: Moru seven insanların genellikle sanatsal yönleri ağır basmaktadır. Çünkü morun açık tenleri ilham vericidir ve konsantrasyonu arttırma işlemide görür.
Mavi: Mavi rengini seven insanalr genellikle toleranslı, hoşgörüşlü ve huzurlu insanlardır. Sabırlı ve az ile yetinirler.
Kırmızı: Güce düşkündürler, yüksek özgüvenleri vardır. Liderliği temsil etmek amacıylada kullanılır.
Siyah: Siyah hüznü, sıkıntıyı ve yalnızlığı arttırmaktadır. Bu rengi seven kişiler genelde karamsarlardır. Aynı zamanda ölümü çağırıştırır. Bunun sebebi ölüm denince ne olacağını bilememek hiçlik olarak anılır ve hiçlik yokluk olduğu için ve yoklukta karanlık olarak görüldüğü için karanlığı temsil eden siyah bu yüzden ölümle çağdaştırılır.

Siyahı seven insanların ruhsal sorunları olma ihtimalinin daha fazla olduğu veriler ışığında doğrulanmıştır. Ancak bu kişilerin daha hırlı, yüksek özgüvenli, inatçı, azimli ve kararlı oldukları da gözlenmektedir.
Beyaz: Güvenilir, temiz ve istikrarlı olarak görülmektedirler. Hayal düşünceleri oldukça gelişmiş, temizliği, saflığı, aydınlığı, düşünmeyi severler. Soğukkanlı ve uzlaşmacı oldukları da yine bir çok araştırmada kayıtlara geçmiştir.
Turuncu: Dışa dönük, neşeli ve hareketli kişilerdir. Metobolizmayı hızlandırır, zihni harekete geçirir, bilinci uyandırır ve cesaretlilik verir.
Gri: Karamsar ve içe kapanık insanlar genelde gri rengi daha çok sevdiklerini söylemişlerdir. Ciddiyet ve hareketsizliği çağırıştırır.
Yeşil: Çevresiyle ilgilenen, doğayı seven, içten ve üretkenlerdir. Tabii olumsuz yanları daha çok kayda geçmektedir. Çalışmaya yatkın olmayan kişilere tembelliği ve rahatlığı arttırır.
Sarı: Özgür ve bağımsız olmayı tercih eden kişiler genelde sarı rengi sevdiklerini söylerler. Değişken, yapıcı, iyimser, eğlenceli olmaları gibi bir çok özellikleri de vardır.

Peki renklerin anlamları ve karakteristik özelliklerine baktığımıza göre bunların doğruluğu ne derecededir? Akıllarda bu soruların olması çok normaldir.

Karakteristik özellikler zaten kişiden kişiye göre değişir fakat insanların sevdiği renklere görede kişisel özelliklerin olduğu ve o renklerin anlamlarının karakter üzerinde ne kadar etkisi var, araştırma bununla ilgili aslında. Bende buradaki veriler ve bilgiler gerçekten ne kadar doğru bununla ilgili bir araştırma yapacağım elime toplu bilgiler geçince blog'ta paylaşacağım. (Ropörtaj yapmayı planlıyorum)

Ben mavi rengini çok seven biriyim ve hayatımın hemen hemen bir çok yerinde mavi rengi bulundururum, turuncu ve yeşili de severim ve bu araştırmaları yaparken kendime çok yakın sonuçlar aldığım için tonlarca kaynak içinden gözlemlerim neticesinde de doğruluğa daha yakın olan bilgileri sizlere aktarmaya çalıştım.

Bu konu üzerinde daha fazla araştırma yapacağım ve yine güzel bilgileri buradan paylaşmaya devam edeceğim. Siz hangi rengi seviyorsunuz? Buradaki veriler gerçektende doğruyu yansıtıyor mu? Yazarsanız mutlu olurum :)

Etiketler:
Canlı PsikolojisiBiyolojiNöroloji/Beyin
Paylaş:

Yazar:

SlipBey

SlipBey

Merhaba, Berkant (SlipBey, Slipy). 7 Yıldır yazılım ile uğraşan bir geliştiriciyim. Genel olarak web tasarım, masaüstü programlama ve mobil uygulama tasarımları ile ilgileniyorum. Teknolojiye meraklı olan insanlarla etkileşimde kalmayı seven bir bireyim.

Discord Durumu

ÇevrimdışıProfil

Yorum Yaz

Geçmiş Yayınlar

Kategoriler (0)