SlipBey
SlipBey
SlipBey
27.05.2022 - 16:26

Şarkılar Neden Aklımıza Takılır

Daha önce hiç dinlemediğiniz bir şarkıyı, yolda yürürken yüksek sesle biri dinlerken duyuyorsunuz ve bu şarkı aklınızda yer ediniyor dimi? Veya sürekli dinlediğiniz şarkı devamlı akılınızda oluyor ve bir türlü sonunu getirip aklınızdan çıkartamıyorsunuz dimi?
Bugün bunun neden olduğuna ve nasıl geçebileceğine değineceğim.

Şarkılar neden aklımızda takılı kalır?

O anki durum bu şarkıyı ilk duyduğunuzda veya şarkıyı dinlediğiniz zamanlardaki bir şeyi tetiklemeye yarar. Aslında buradaki olay sadece şarkı değil, insanı geçmişe götüren bu etkenler zaten "eski mazileri hatırladım" gibisinden olayların çıkmasına neden olaydır. Fakat bir şarkıyı tetikleyen durumun ciddiyeti bu kadar olmayabiliyor bu yüzden sadece şarkı sözleri aklınıza takılabiliyor.

Aynı zamanda izlediğiniz bir filmin etkilendiğiniz sahnesindeki o şarkının çalma sebebi de etkilenmenize neden olan faktörlerin tekrar tetiklenmesidir.

Peki şarkılar neden sürekli başa sarar? Sonu neden gelmez?

Beyin boş durmayı sevmez ve şarkı o sırada aklınıza geldiğinde, şarkı bitince beyin kendini boş duracakmış gibi hisseder ve bu yüzden şarkıyı tekrar tekrar başa sarar. Bu sayede aslında beyninizi kullanmış olursunuz, diğer bir deyişle bilinciniz açık olmuş olur.

Eğer dikkatli bir şekilde kendinizi gözlemlerseniz zaten bu olayın sadece şarkı sözleri ile alakalı olmadığını da anlayabilirsiniz. Arkadaşınızın söylediği bir söz, dizide duyduğunuz bir replik, okuduğunuz kitaptaki bir cümle gibi şeyler aklınızda aynı şarkı gibi tekrar edip durur.

Fakat şarkı sözlerinin bu kadar çok kafamızda yer edinmesinin sebebi, yer edinmesini sağlayacak unsurlardan dolayıdır. Yani girdiğiniz cafe'de çalması, radyodan duymanız, kendinizin dinlemesi gibi etkenler bu şekilde yer edinmesine vesile olur. (Bu olay yer edinme sürecini kolaylaştırır)

Peki bu şarkının devamlı aklımızda çalmasını nasıl engelleriz?

Beyin yarım kalan şeyleri tamamla konusunda çok hassastır. Bu sebepten ötürü aklınızdan bir türlü çıkmayan şarkı aslında bir türlü sonunu getirenediğinizden dolayı çıkmaz.

  1. Aklınızdan çıkartmanın en kolay yolu o şarkıyı tekrar dinleminizdir. Fakat bu o anda mümkün değilse (örneğin sınav) özellikle şarkının son cümlesini hatırlayıp bunu söyleyip bitiş enstrümanlarıyla beraber şarkı bitmiş gibi hareket etmenizdir.
    Bunlar beyninizi kandırmanıza yardımcı olacak şeylerdir ve aklınızdan çıkmasını çok daha rahat bir şekilde sağlamış olursunuz.
  2. Aklınıza başka şarkı getirmeniz, takmış olduğunuz eski şarkıyı unutmanıza yardımcı olacaktır ve bu süreci daha da hızlandıracaktır.
  3. Dikkat dağıtmakta yine aynı şekilde işe yarayabilecek yöntemlerdir. Arkadaşlarınızla farklı konular üzerinde konuşabilir, bir dizi veya film izleyebilirsiniz.
    Sakız çiğnemenizde bu sürece yardımcı olabilir.

Peki sizin önerebileceğiniz bir yöntem var mıdır? Okuduğunuz için teşekkürler.

Etiketler:
Canlı PsikolojisiBiyolojiNöroloji/Beyin
Paylaş:

Yazar:

SlipBey

SlipBey

Merhaba, Berkant (SlipBey, Slipy). 7 Yıldır yazılım ile uğraşan bir geliştiriciyim. Genel olarak web tasarım, masaüstü programlama ve mobil uygulama tasarımları ile ilgileniyorum. Teknolojiye meraklı olan insanlarla etkileşimde kalmayı seven bir bireyim.

Discord Durumu

ÇevrimdışıProfil

Yorum Yaz

Geçmiş Yayınlar

Kategoriler (0)