SlipBey
SlipBey
SlipBey
29.05.2022 - 11:15

Stalk Yapmak Hapis Cezası!

Hepimizin yeni duyduğu ve forumlarda tartışmalara neden olan bu durum hakkında biraz fikir ve eleştiri yapmak istediğim için bugün bu yazıyı yazıyorum.

12.05.2022 Tarihinde yargıtay kararıyla "stalk yapmak" artık suç ve bu suçun cezası hapis olarak belirlenmiştir.

Cezası:

"Stalk Faaliyeti ve Türk Ceza Kanunu

Buna göre, Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

Peki ya stalk nedir?

Stalk yapmak, kullandığımız sosyal medyalardan başka birinin hesabını araştırmak, gözlemek ve paylaşımlarını incelemesi gibi şeylerdir.

Hepimiz gündelik hayatımızda bu tanıma göre zaten stalk yapmış oluruz.
Mesela bir ünlünün paylaştığı fotoğrafa bakmak, arkadaşımızın eski bir fotoğrafına bakmak gibi şeylerde stalklamak olarak kabul edilebilir.

Ancak bu cezayı verirken yapmış oldukları açıklamalarda stalk ile taciz olayını karıştırdıkları çok aşikar.

Açıklama

"Av. Ahmet Ekin: “12.05.2022 tarihinden itibaren stalk yapmanın 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası bulunuyor.” açıklamasını yaptı.

Instagram’a konulan bir fotoğrafa gizlice bakılması her ne kadar masum bir hareket gibi gözükse de, iş ciddi ve suç teşkil eden durumlara doğru ilerleyebiliyor.

Sahte hesap açma mantığı ileri boyut stalklamak olarak nitelendiriliyor ve olay gerçekten stalk edilen kişi tarafından rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor."

Eğer bir kişinin hesabı herkese açık ise en eski gönderisinden hikayelerine kadar herkesin bakmaya hakkı zaten vardır. Kişi bunun bilincinde hesabını herkese açık yapar ve bu hesap stalk yapılmaya çok müsaittir.
Eğer kişi hesabı gizlide tutsa bile takip isteklerini kabul ettiği kişilerin stalkmalası yine suç sayılamaz, kişi kendi iradesi ile kabul ediyor sonuçta.

Sahte hesap açıp istekler atma kısmı ise stalk olarak değil artık taciz olarak değerlendirilmesi gereklidir, sonuç olarak birisi eğer isteği kabul etmiyorsa ve buna rağmen istek atmak konusunda ısrarcı bir tavır sergiliyorsa aradaki mesafeyi koruyamıyor demektir.

Halihazırda başkasının fotoğrafını alıp paylaşmak zaten yasal olarak suçtur bunu yine stalk olarak değerlendirmek mantıksızdır.

Eğer geniş bir çerçeveden bakmak lazımsa öyle bakalım;

Bir insanın hesabı herkese açıksa herkes bu profile girip hikayesine de bakar paylaşımlarına da bakar yorumda yazar beğeni de atar. Öte yandan öne çıkarılan hikaye koymuş ise yine bunlarada bakar sonuç olarak bu bir meraktır.

Eğer bir insanın hesabı gizli ise bunu yapanlarda hesabı takip edenlerse yine aynı şekilde takip edenleri zaten hesap sahibi kendisi belirlemiş oluyor

Yani bunları ele aldığımızda mahkeme salonuna gidip "Bu beni satalklayor" demek ne kadar mantıklı? Bu ceza ne kadar mantıklı? O kadar suç sayılabilecek şeyler varken kanunlarda yokken, o kadar suç varken yaptırımı uygulanmıyorsa bunlara ceza vermek ne kadar mantıklı?

Tabii insan olarak bunları sorgulayarak vakit kaybetmiş oluyoruz çünkü ne zaman mantıklı bir şey gördük, dimi?

Etiketler:
EleştiriGündelik
Paylaş:

Yazar:

SlipBey

SlipBey

Merhaba, Berkant (SlipBey, Slipy). 7 Yıldır yazılım ile uğraşan bir geliştiriciyim. Genel olarak web tasarım, masaüstü programlama ve mobil uygulama tasarımları ile ilgileniyorum. Teknolojiye meraklı olan insanlarla etkileşimde kalmayı seven bir bireyim.

Discord Durumu

ÇevrimdışıProfil

Yorum Yaz

Geçmiş Yayınlar

Kategoriler (0)